Webwinnaar Webdesign - Domeinnaam vastleggen voor jouw website of webshop

Best snel je domeinnaam voor je website vastleggen

Registreer je domeinnaam tijdig

Heel wat ondernemers spenderen uren of zelfs dagen aan het vinden van een goede naam voor hun onderneming. Om dan vast te stellen dat de hierbij noodzakelijke domeinnaam niet meer beschikbaar is …

Draai die oefening dus om, of doe ze minstens tegelijk. Het zal je mogelijk een pak frustraties besparen.

En hou de naam die je voor je bedrijf – en dus ook voor je website – gekozen hebt zeker geheim tot je de domeinnaam gereserveerd hebt.

Wil je een .be domeinnaam vastleggen, dan kan je de beschikbaarheid nakijken op de website van DNS. Wil je een webnaam reserveren, dan zal je dit moeten doen bij een ISP, een Internet Service Provider, zoals Combell, Easyhost, of een van de tientallen andere spelers in de markt.

 

Opletten met ‘domeinbrokers’

Domeinbrokers zijn naar mijn smaak in vele gevallen gewoon ‘bandieten’. Ze kopen massaal domeinnamen op en verkopen deze verder voor een veelvoud van de prijs.

Dat is het goede recht van domeinbrokers zou je kunnen denken, maar toch. De gouden regel is: weet je welke domeinnaam je voor jouw activiteit wil, reserveer (koop) deze dan onmiddellijk.

Is  de naam die je voor ogen had niet vrij, maar is hij in handen van een domeinbroker? Dan kan je deze ‘handelaar in domeinnamen’ bellen en onderhandelen. Tik zeker de naam die je wenst niet ettelijke keren in, want dan kan de prijs plots sterk de hoogte in gaan.

Lukt dat allemaal niet, dan rest alleen nog de optie een andere naam te zoeken …

Wel opletten! Wanneer een domeinbroker je belt of een mail stuurt met de vermelding dat ‘anderen’ jouw domeinnaam met een andere extensie willen registreren en dat het belangrijk is dat je dat zelf doet om concurrentie te vermijden, ga daar dan in geen geval op in! Dit is namelijk gewoon een manier om je voor veel geld iets aan te smeren. Domeinbrokers kopen namelijk deze domeinnamen pas aan nadat je interesse getoond hebt en verkopen hem dan aan jou voor een veelvoud van de prijs!

 

Wat is een goede domeinnaam?

Zorg vooral voor een gemakkelijk te onthouden domeinnaam. Het moet leuk klinken en vooral goed in het geheugen blijven hangen.

Vermijd dus in ieder geval erg lange domeinnamen of namen waarin gemakkelijk spelfouten gemaakt kunnen worden.

Vergeet ook niet dat alle e-mail adressen die aan je domeinnaam verbonden zijn ook die lange of moeilijk naam zullen omvatten. En dat wil je jouw (potentiële) klanten niet aandoen …

 

Niet alleen je domeinnaam registreren

Het beste wat je kan doen is meteen alles registreren wat je nodig zal hebben bij de uitbouw van je online activiteiten. Dat is dus niet alleen je domeinnaam. Maar denk ook na over je aanwezigheid op sociale media zoals Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, … Leg alles vast, dan kan niemand er nog mee aan de haal.

Een mooi en zeer gekend verhaal is dat van de rock-band Linkin Park. Wist je dat deze jongens al een tijdje aan de slag waren als Lincoln Park? Op het moment van hun doorbraak, wanneer ook inzake online marketing alles op punt gezet moest worden, bleek echter dat het domein ‘Lincolnpark’ niet vrij was. En dus hebben ze uiteindelijk besloten om alles te ‘herformatteren’ naar Linkin Park …

Wil jij je bezoekers ook beter door je website leiden? We helpen je graag!