De beste gratis online Photoshop-alternatieven voor 2024

Photoshop is geweldig, maar tegelijk ook erg duur. Wil jij de foto’s voor jouw website verbeteren? De juiste uitsnede maken? Of de kleur- of lichtbalans wat bijwerken? Dan heb je eigenlijk Photoshop niet nodig. Er zijn immers heel wat leuke alternatieven die je gratis en online kan gebruiken! Voor je website, maar uiteraard ook voor je vakantiekiekjes.

De oplossingen die we in dit artikel aanreiken hebben veelal niet dat buitensporig grote aantal mogelijkheden waar Adobe Photoshop voor bekend is. Maar erg is dat niet. Je zal immers verschillende tools ontdekken die elk hun eigen sterktes en zwaktes hebben. En bovendien zal de leercurve om vlotjes de basisbewerkingen met jouw foto’s te doen veel korter zijn dan wanneer je het grote Photoshop wil aanleren.

Het zal je opvallen dat vele tools een gratis versie en een meer uitgebreide betalende versie hebben. Geen nood, elke tool die we bespreken biedt in de gratis versie al heel veel meerwaarde!

Belangrijke opmerking: Als je enkel jouw foto’s voor jouw website op een correcte wijze wil uitsnijden en op het juiste formaat brengen, dan heb je deze tools zelfs niet nodig! Immers, in de WordPress websites die wij voor onze klanten maken zit dit reeds vervat. En wij leren jou uiteraard hoe je dat kan toepassen!

On line alternatieven voor Photoshop

Wil je die net niet perfecte foto dan nog wat verder fatsoeneren voor jouw website of sociale media, dan maak je gebruik van (een van) de hieronder aangereikte tools. Denk bijvoorbeeld aan het bijwerken van de witbalans, kleuraanpassingen, verscherping, recht trekken, correcties zoals vlekken wegwerken, tekst-overlays plaatsen of speciale effecten toepassen.

We beperken ons in dit artikel tot online beschikbare alternatieven voor Photoshop. Waarbij je dus geen software moet downloaden en installeren. Zo maken bijvoorbeeld Paint.net (een stevige foto-editor voor Windows computers) of cross platform softwares zoals GIMP en Krita geen deel uit van onze selectie.

WebWinnaar voorkeur: PIXLR

Ga naar PIXLR

Pixlr is de perfecte online foto-editor voor zowel beginners als meer gevorderde gebruikers. Wat zo geweldig is aan Pixlr, is dat het niet één, maar twee online editors biedt: Pixlr X en Pixlr E. Van de twee is Pixlr X gemakkelijker op te pikken. U kunt met een paar klikken andere afbeeldingen of tekst aan uw afbeeldingen toevoegen, of ze bijsnijden en filters toevoegen. Het is perfect voor beginners of gewone gebruikers die kleine aanpassingen aan hun foto’s willen maken.

 

 

Aan de andere kant is er Pixlr E. Deze versie kan alles wat Pixlr X kan, maar met veel extra functies. Het is even gemakkelijk te gebruiken en perfect als je meer ervaren bent of als je wat zwaarder werk wilt doen. Beide tools zijn gratis. Je hoeft je ook niet aan te melden of software te downloaden om aan de slag te gaan. Bovendien werkt Pixlr niet alleen in de browser, maar is het ook beschikbaar via iOS- en Android-apps.

Ten slotte is er ook nog Pixlr BG, een tool gericht op één ding: het verwijderen van achtergronden van foto’s.

Alle drie de apps zijn gratis te gebruiken, met premium-versies om nog meer geavanceerde functies te ontgrendelen.

Waarom kiezen voor Pixlr

  • Toegankelijk op elk platform
  • Inclusief apps voor IOS en Android
  • Opent afbeeldingen van desktop of URL’s
  • Werkt met alle belangrijke beeldformaten
  • Werkt ook met Photoshop PSD-bestanden (lagen)
  • Alle afbeeldingen bijsnijden, draaien, spiegelen en rechtzetten
  • Geschiedenistools en navigator
  • Instagramwaardige filters om toe te voegen aan elke foto die je uploadt
  • Ingebouwde tekst-tool, compleet met stijlvolle lettertypesets om uit te kiezen
  • Tweak vibratie, highlights en schaduwen
  • Uitgebreide laagondersteuning met meerdere overvloeimodi
  • En … gratis

Waarom niet kiezen voor Pixlr

  • Sommige tools, zoals de healing brush zijn eerder traag (zelfs Pixlr-ontwikkelaars geven dat toe)
  • Het installeren van extra lettertypes is niet zo eenvoudig als bij Adobe Photoshop
  • Kan geen PSD-bestanden bewaren

Zeer goede alternatieven

 

PHOTOPEA

Ga naar Photopea

Photopea vertoont een duidelijke gelijkenis met Photoshop en bevat de meeste tools die je aan de basis nodig hebt. Het opent de meeste standaard bestandsformaten zoals JPG, PNG en RAW, en het accepteert Sketch, GIMP en zelfs Photoshop PSD-bestanden. In tegenstelling tot Pixlr kan Photopea ook exporteren naar PSD-indeling!

Photopea ondersteunt lagen en laagmaskers, laat je overvloeimodi gebruiken en beschikt over een stapel selectietools, van standaard selectiekaders tot een magnetische lasso en een snelle selectietool.

De echt geavanceerde functies van Photoshop, zoals inhoudsbewuste vulling, zitten niet in Photopea. Maar dat is geen zorg voor de gemiddelde gebruiker. En uiteraard … het is volledig gratis.

Photopea heeft ook een betalende versie. Sommige tools hieruit kan je uitproberen in de gratis versie. Maar je kan het resultaat dan niet bewaren.

Waarom kiezen voor Photopea

  • Photopea ondersteunt PSD en andere populaire bestandsindelingen
  • Kan zowel naar SVG-indeling als naar PSD-indeling exporteren
  • Heeft een gratis abonnement dat goed is voor basisgebruik
  • Vereist geen speciale browser-plug-in om te werken

Waarom niet kiezen voor Photopea

  • Gratis versie toont advertenties in de zijbalk

 

FOTOR

Ga naar Fotor

Fotor heeft een strak en eenvoudig ontwerp dat vrij uitnodigend is voor nieuwkomers. Deze foto-editor is uitstekend geschikt voor het perfectioneren van portretten. Je kan zeer gedetailleerd en delicaat werk uitvoeren, zoals het aanbrengen of fixeren van make-up op iemands gezicht. Je kan zelfs tanden witter maken, puistjes verwijderen, …

Je kan jouw afbeeldingen ook een artistiek tintje geven met de speciale effecten op professioneel niveau, zoals Lens Flare , Film Grain , Color Splash en Tilt-Shift . En met een handige Snapshot- functie kun je meerdere bewerkingen bijhouden.

De gratis versie heeft tal van keuzes om u op weg te helpen, inclusief de mogelijkheid om fotocollages en op sjablonen gebaseerde grafische ontwerpprojecten te maken voor promoties of sociale media. Het biedt ook batchverwerking en de mogelijkheid om op te slaan in de cloud. Je moet echter wel inloggen voor een ‘free trial’!

Soms kan Fotor nogal traag zijn, maar het blijft een geweldige tool met veel bewerkingsmogelijkheden.

Waarom kiezen voor Fotor

  • Zeer uitgebreide gratis versie
  • Heel goed om gedetailleerde aanpassingen te doen
  • Aanvaardt de courante beeldformaten
  • Werkt ook met lagen

Waarom niet kiezen voor Fotor

  • Werkt soms wat traag
  • Kan geen Photoshop PSD-bestanden openen
  • Inloggen is noodzakelijk

 

COLORCINCH

Ga naar Colorcinch

Colorcinch (het vroegere Cartoonize) is een zeer gebruiksvriendelijke web-gebaseerde editor en een geweldig alternatief voor Photoshop. Het heeft een uitgebreide verzameling voorinstellingen, afbeeldingen en andere creatieve middelen. Helaas is de gratis versie niet zo uitgebreid als bij andere online editors.

Een van de grootste sterke punten van Colorcinch is het feit dat het een handvol AI-aangedreven speciale effecten bevat. De Cartoonizer is er een van en kan afbeeldingen netjes omzetten in tekenfilms, schetsen en schilderijen. Maar ook de meeste van de Cartoonizer filters verhuisden recent van de gratis naar de betalende versie.

Colorcinch geeft toegang tot meer dan 1,5 miljoen stockfoto’s in hoge resolutie voor zowel persoonlijk als commercieel gebruik. Je hebt ook toegang tot tienduizenden vector graphics en pictogrammen.

Met Colorcinch kan je jouw werk te exporteren in een PNG, JPG of PDF-formaat. De beschikbare kwaliteit gaat tot 300 dpi.

 

Waarom kiezen voor Colorcinch

  • Intuïtieve, gebruiksvriendelijke interface
  • Het beschikt over een aantal geweldige AI-aangedreven filters die je foto’s kunnen transformeren in tekenfilms, schetsen en schilderijen
  • Geen registratie nodig
  • Zeer veel vectorafbeeldingen en pictogrammen om uit te kiezen

Waarom niet kiezen voor Colorcinch

  • Werkt niet offline, je hebt steeds toegang tot een goede internetverbinding nodig
  • De gratis versie is niet de meest uitgebreide in de markt.
  • De ‘cartoon’-functie is helaas ook niet langer gratis

 

Nog meer online alternatieven voor Photoshop

 

POLARR

Ga naar Polarr

Polarr ondersteunt onbewerkte indelingen (RAW), wat ongebruikelijk is voor online afbeeldingseditors. Sleep jouw onbewerkte afbeelding gewoon naar de web-interface. Als je klaar bent met jouw afbeelding, dan kan je deze opslaan in JPEG, PNG of TIFF.

 

BEFUNKY

Ga naar BeFunky

Deze editor wordt vooral gebruikt om speciale effecten te bereiken. Het is een schitterende tool, maar de eerlijkheid gebiedt te vermelden dat de leukste mogelijkheden achter een betalend abonnement zitten …

 

IPICCY

Ga naar Ipiccy

De startpagina biedt drie opties: een foto bewerken, een collage maken of een ontwerp starten. Als je eenmaal je keuze hebt gemaakt, is deze gebruiksvriendelijke, op lagen gebaseerde editor snel en responsief en biedt hij een verscheidenheid aan basis- en geavanceerde bewerkingen.

 

FOTOJET

Ga naar Fotojet

Als je op zoek bent naar een eenvoudig ogend platform waarmee je heel vlot alle basisgereedschappen zoals Bewerken, Effecten, Overlay, Tekst en Clipart kan gebruiken, dan is Fotojet een goede keuze.

 

Samengevat

Photoshop blijft een prachtige, maar dure tool, vooral gericht op professionele gebruikers. Gelukkig zijn er voldoende online foto-editors beschikbaar waarmee je vlotjes, en gratis, alle belangrijke bewerkingen kan uitvoeren. We hebben er hierboven een aantal toegelicht. Probeer ze zeker even uit. Maar begin bij Pixlr. Want je moet eigenlijk alleen verder zoeken als je heel specifieke eisen hebt, zoals detailbewerkingen van bijvoorbeeld een aangezicht.

Veel plezier!

Wil jij een sterke website of webshop die hoog scoort in Google?